OSTEOPATHIE KENSHO
Praktijk voor natuurgeneeskunde
Michael Relou, Heilpraktiker

Lid van de BDHOorspronkelijk heb ik organische chemie gestudeerd, en heb daarna enige jaren in de farmaceutische chemie gewerkt. In 2005 leerde ik de triggerpoint-massage kennen, en heb het toen veel als zelfhulp gebruikt. Nadat ik met die methode ook meermaals vrienden en bekenden kon helpen, besloot ik, dat ik het masseren grondig wilde leren. Daarom heb ik de opleiding "Sportmassage" gedaan, en daarmee het certificaat van het "Nederlandse Genootschap voor Sportmassage" gekregen. Het mooie aan massage is: het is echt handwerk, en ik denk dat er maar weinig beroepen zijn waarin het contact met de patiënt intensiever is. Maar na verloop van tijd vond ik "alleen" massage te beperkt.

Daarom heb ik de opleiding tot Heilpraktiker gedaan aan de Thalamus Schule in Essen, en heb ik de zgn. Heilpraktiker Überprüfung in Krefeld gehaald. Ik ben lid van de Bund Deutscher Heilpraktiker e.V. geworden. Ik leerde de osteopathie kennen, een natuurgeneeskundige methode die, net als massage, volledig manueel is, maar het lichaam holistisch beschouwt. Inmiddels heb ik een deeltijd-opleiding osteopathie afgesloten; deze opleiding aan de Still Academy in Oberhausen is één van de meest uitgebreide opleidingen (6 jaar) van Duitsland. Vanwege deze opleiding ben ik ook lid van het Bundesverband Osteopathie e.V. en de Berufsvereinigung für heilkundlich praktizierte Osteopathie.

Michael Relou

In mijn behandelingen streef ik de filosofie na van de grondlegger van de osteopathie, Andrew Taylor Still. Hij had een heilig geloof in één basisprincipe: het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Niemand kan een mens helen of genezen: dat kan alleen het lichaam (of de mens) zelf. Het enige wat een therapeut kan doen, is het lichaam c.q. de mens ondersteunen.

Een voorwaarde voor gezondheid binnen deze filosofie is, dat alle structuren van het lichaam zich vrij kunnen bewegen - of anders gezegd: "Leven is Beweging".